Celostátní setkání animátorů Kroměříž

2. 9. 2010 19:42

Rozhovor se mnou dělala Martička Koukalová.

Který impuls vyvolal to, že sis o setkání vyhledala informace?

přemýšlí...o setkání jsem se dozvěděla od Tebe:) Podle mě by měl každý o prázdninách prožít týden s mladýma. Bylo zrušené setkání arcidiecéze, tak jsem si řekla, že pojedu tam:)

Proč se vůbec chystalo setkání pro nějaké animátory?

Byla to odměna animátorům za celoroční práci, brala jsem to jako svoji dovolenou...Animátoři („Anima“= živý, ten, který oživuje) stále ze sebe dávají, tady měli možnost pro sebe pouze načerpat.

Cos od toho očekávala?

To, že načerpám něco z duchovna, že se něco dozvím, že poznám nové lidi., posbírám nějaké zkušenosti.

Dozvěděla ses něco zajímavého?

Dozvěděla jsem se o syndromu vyhoření:) Dále, že křesťan se má mít rád a nemá se jenom obětovat pro druhé, má myslet i na sebe, má si udělat jednou týdně „neděli“ - volno - je to jedno, ve kterém dnu.

Kolik tam bylo mladých?

400 ks, z toho 120 pořadatelů:)

Jak probíhal denní harmonogram?

Ráno snídaně a modlitba, přednáška a diskusní skupinky, oběd, pak buď přednášky nebo workshopy, v úterý byla zážitková hra po městě. Po večeři společný večer.

Jaká zážitková hra?

Prošli jsme všechny kostely včetně kaple na AG, v jednom kostele byl biblický kvíz, jinak jsme se pouze dívali. Pak jsme uklízeli v Květné zahradě seno (v dešti:)) , poté jsme v podzámecké zahradě hráli hru (jako skupinka jsme přecházeli přes řeku bez doteků země). Také jsme si prohlédli nádvoří zámku a šli jsme na hlavní náměstí na koncer Skupiny Adorare. (mohli jste slyšet na Všechfestu, pozn.red.)

Kdo ze známých tam vystupoval? (přednášející atd.)

P.Vítek Zatloukal, Mons.ThLic. Tomáš Holub, Th.D., PhLic.Kateřina Lachmanová,Th.Lic., Ing., Arch.Prokop Jirsa, Mária Fridrichová, arcibiskup J.Graubner, biskup Fr.Radkovský, P.Jenda Balík,

biskup Josef Kajinek, J. Paďour, P. Jaroslav Trávníček SDB,každá den sloužil mši sv. pověřený biskup za svou diecézi. (tituly těchto lidí jsme dodali záměrně, abyste věřili, že to nebylo jenom nějaké obyč setkání, ale na úrovni:)pozn.red.)

Největší zážitky?

Pluli jsme na lodičkách po Moravě do Kvasic a zpátky...páteční zážitkový večer (večer začal strašně radostně a skončil v úplném tichu...) Začalo to příběhem o dvou puberťačkách. Po celém týdnu snažení konečně po různých zkouškách, kdy jsme jim radili,(zpívali jsme písničky, dělali kraviny atd) dostaly osvědčení , že můžou jít na kurz Animátor. Pak bylo divadlo – seskupení příběhů ze Starého zákona. Následovala animovaná adorace (30 min) - chvály, prosby, díky za celý týden . Adorace skončila tichem, každý odešel v tichu, kdy chtěl..

Jaké byly třeba přednášky?

Prameny duchovního života, Evangelizace, Jak vést společenství, Politika a svědectví života, Proč a jak číst Bibli, Rovnováha v duchovním životě, Manželství – společenství života a lásky, Svoboda, geny a zodpovědnost,

workshopy/dílny: bazén, Liturgický tanec, Image a životní styl, Smaltování šperků, Výlet na in-line bruslích, Návštěva lidí v domovech důchodců, atd...

Jaký máš ze setkání celkový pocit? Co ti to dalo?

Bylo to na vysoké urovni (program, dobrá organizace, dobré jídlo i zázemí, široké spektrum přednášek, sdílení ve skupinkách...)

Poznala jsem nové lidi a Boha z jiného pohledu...Nenařizuje nám: to musíš, to nesmíš atd...ale čeká, až my sami mu otevřeme srdce a začne působit...velice mě také zaujalo Adorare...

Zobrazeno 1957×

Komentáře

Dzamila

když už jsme u toho:) nikdy jsem nepochopila systém v zapisování titulů:)takže se klidně zasmějte:)

Mišička002

Promiň Marti, fakt jsem si toho nevšimla.:-)

Zobrazit 7 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Autor blogu Grafická šablona Nuvio